Priotecin muovitehtaalla kotimaisesta laadukkaasta tuotannosta vastaavat Juhani Brusin, Juuso Myllykangas, Niko Kalliokoski ja Mika Liedes.
Kiertotalouteen liittyvät arvot ja suomalaisuudesta kertova avainlippu ovat kuluttajille jopa hintaakin tärkeämpiä asioita. Priotec auttaa yhteistyökumppaneitaan huomioimaan kestävän tuotesuunnittelun sekä kierrätettyjen ja uusiutuvien raaka-aineiden käyttömahdollisuudet muovituotteiden tuotannossa.
Kiertotalousajattelun avulla yritys voi toimia kestävämmin ja vastata paremmin asiakkaiden tarpeisiin. Asiakkaat, sidosryhmät ja laki edellyttävät yrityksiltä kestävän kehityksen mukaisia toimenpiteitä. Kuluttajat ja yritysasiakkaat puolestaan suosivat kotimaisia ja laadukkaita tuotteita.
Muovituotteiden tuotannossa kiertotalouteen liittyviä huomioitavia asioita ovat:
- Kierrätettyjen ja uusiutuvien raaka-aineiden hyödyntäminen
- Kestävä tuotesuunnittelu
- Energiatehokkaat tuotantoprosessit
Kierrätetyt ja uusiutuvat raaka-aineet
Tuotteen loppupään kierrätettävyyden kannalta olisi optimaalista, jos tuote tehtäisiin yhdestä ainoasta raaka-aineesta, jotta sen pystyy käyttöiän lopuksi kierrättämään tuotteessa olevan raaka-aineen tunnistemerkin mukaan. Jos tuotteessa on käytetty useampia raaka-aineita, kierrätys tapahtuu polttamalla.
Tuotteen käyttötarkoitus ratkaisee materiaalin valinnan. Priotec suosittelee asiakkaille
kierrätysmateriaalin käyttöä aina, kun sitä pystytään järkevästi käyttämään. Kierrätysmateriaalin lisäksi perusraaka-aineita voidaan muovituotannossa korvata uusiutuvilla aineilla kuten sellulla, hamppukuidulla tai koivun kuorella.
Lue täältä lisää kierrätysmuovin käytöstä
Kestäviä ja pitkäikäisiä tuotteita
Tuotetta suunniteltaessa tulee kiinnittää huomiota tuotteen kestävyyteen ja elinkaareen. Käyttötarkoitus ratkaisee materiaalin valinnan. Joskus tuotetta suunniteltaessa täytyy valita, tehdäänkö tuote mahdollisimman kierrätettävistä materiaaleista vai kestävistä materiaaleista loppupään kierrätettävyydestä tinkien.
Priotecin toimitusjohtaja
Mika Liedeksen mielestä tuotteen kestävyys on ensisijaisen tärkeää.
— Kaikkein hulluinta on tehdä kertakäyttötuotteita, vaikka tuotteet olisivatkin helposti kierrätettäviä. Joskus muovituotteen kestävyyttä voidaan moninkertaistaa esimerkiksi lasikuidun avulla. Useasta raaka-aineesta valmistetut tuotteet kierrätetään polttamalla, mikä sekään ei ole huono asia, Liedes pohtii.
Priotec suunnittelee kestäviä ja pitkäikäisiä muovituotteita.
Energiatehokkaampi tuotantoprosessi
Priotecin tuotantoprosessin energiankulutus on pienentynyt merkittävästi uusien koneiden myötä. Laskennallisesti uudet koneet kuluttavat jopa 30 % vähemmän energiaa. Tuotantoprosessissa kierrätetään myös omassa tuotannossa syntynyt ylimääräinen muovi takaisin tuotantoon. Laskennallisesti tuotannosta ylijäävän muovin kierrätysarvo on 20 %.
Avainlippu kertoo kotimaisesta tuotannosta
Priotecille myönnettiin avainlipputunnus vuonna 2009. Kotimaisuusasteen tulee olla yli 50 %, jotta avainlipputunnuksen saa käyttöön. Kotimaisuusasteeseen vaikuttavat kaikki kustannukset työvoimaa myöten.
— Suurimmassa osassa tuotteita kotimaisuusaste on arviolta 90 % luokkaa. Tuotanto on kotimaista ja kaikki muottivalmistajat ovat suomalaisia.
Muovin raaka-aineita ei ole juurikaan saatavilla Suomesta. Ruiskuvaluun tarkoitettu muovi tulee pääosin Saksasta ja Tanskasta.
— Toki jotain raaka-aineita tulee Suomesta. Esimerkkinä sellu, jota voidaan käyttää muovin seosaineena.
Mika Liedes on pannut merkille viime vuosien aikana tapahtuneen käänteen avainlipun merkityksellisyydessä.
— Avainlipulla on selkeästi merkitystä kuluttajien arvomaailmassa. Aina ei välttämättä ollakaan halvimman hinnan perässä. Lisäksi osa yrityksistä on tehnyt periaatepäätöksen ostaa pelkästään Suomessa valmistettuja tuotteita, Liedes kertoo.