Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Finnairin uudistetussa astiastossa Priotecin tuotteita Finnairin uudistetussa astiastossa Priotecin tuotteita

Finnairin uudistetussa astiastossa Priotecin tuotteita

27.01.2023

Finnairin uudistetussa astiastossa Priotecin tuotteita
Finnairin kehityspäällikkö Kristos Mavrostomos kiittelee joustavaa yhteistyötä Priotecin kanssa. Kuva: Finnair
Finnair vaatii yhteistyökumppaneiltaan laatua ja toimintavarmuutta. Finnairilla on meneillään laajarunkolentokoneiden cabin-uudistus, jonka yhteydessä myös astiasto uudistui yhteistyössä Iittalan kanssa. Priotec yhdessä muotoilija Harri Koskisen kanssa suunnitteli ja valmisti leipäkorin ja tarjottimen astiastoa täydentämään.
Finnair pyrkii tekemään yhteistyötä kotimaisten toimittajien ja valmistajien kanssa. Yrityksen tulee täyttää kriteerit laadukkuudesta ja toimintavarmuudesta.

– Joissain tuotteissa volyymit ovat niin isoja, että toimittajien täytyy pystyä vastaamaan volyymitarpeeseen ja huolehtimaan toimitusten aikatauluista, kertoo Kristos Mavrostomos, joka työskentelee Finnairin kehityspäällikkönä osana inflight customer experience -tiimiä.

Leipälaatikon ja tarjottimen suunnittelu- ja tuotantoprosessi oli haastava, koska mukana oli useampia sidosryhmiä.

– Priotecin kaltainen joustava kumppani teki prosessista hyvin paljon nopeamman ja helpomman, Mavrostomos kiittelee.

Salaattikulho johdatti Priotecin jäljille


Cabin-uudistuksen yhteydessä Finnair halusi nykyaikaistaa myös lennoilla käytettävän astiaston. Yhteistyö aloitettiin Iittalan ja muotoilija Harri Koskisen kanssa. Muu astiasto oli jo julkaisua vaille valmis, mutta astiastoon kaavailtiin myös leipäkoria ja juomatarjotinta.

– Harri oli jo piirtänyt ja ideoinut joitain konsepteja, joista tehtiin myös muutamat mallikappaleet, mutta niiden tuotteiden kanssa ei ihan vielä päästy maaliin saakka, Mavrostomos kertoo.

Erään kerran Mavrostomoksen piipahtaessa suunnittelijan studiolla, esitteli Harri Koskinen Priotecin kanssa yhteistyössä tehtyä salaattikulhoa.

– Ihastelin materiaalin puhtautta ja keveyttä ja siinä sitten mietittiin, pitäisikö meidän lähteä yhdessä Priotecin kanssa tekemään leipäkoria ja tarjotinta.

Tuotteen suunnitteluprosessi eteni nopeasti, koska mitat ja alkuperäiset suunnitelmat tuotteesta olivat jo valmiina. Muotin valmistumista odotettiin jonkin aikaa, jonka jälkeen Priotecin toimesta tehtiin koeversiot tuotteista.

– Mallien valmistumisen jälkeen tehtiin pientä hienosäätöä materiaalin sekä värin kanssa, mutta nopeasti saimme vietyä projektia eteenpäin. Priotec on yhteistyökumppanina nopea ja joustava, Mavrostomos kehuu.

Priotecin toimitusjohtaja Mika Liedes esittelee muovitehtaalta Finnairille lähteviä leipäkoreja ja juomatarjottimia.


Tuotteiden tiukat laatuvaatimukset


Kristos Mavrostomos vastaa kehityspäällikkönä lennon aikana käytettävistä fyysisistä tuotteista, joihin kuuluu muun muassa lentokoneessa käytettävät astiat, tekstiilit sekä tarjoiluvälineistö.

Lentokoneissa käytettävissä tuotteissa on tiukat vaatimukset muun muassa laadun suhteen. Kaikki koneissa käytettävät tavarat käyvät läpi tarkan arviointi- ja testimenetelmän. Lentokoneessa huomiota täytyy kiinnittää muun muassa kokoon, käytettävyyteen sekä tuotteen painoon.

— Alusta asti mietimme, miten tuotteet saadaan mahtumaan koneeseen. Se on ensimmäinen selkeästi rajoittava tekijä. Esimerkiksi kärryihin tulevat tuotteet pitää suunnitella niin, että niitä mahtuu sinne mahdollisimman monta.

Toinen tärkeä asia on tuotteen käytettävyys ja laatu. Käsittelyn pitää olla turvallista ja ergonomista niin matkustajille kuin miehistöllekin.

— Esimerkiksi Priotecin tekemän tarjottimen pitää kestää tietty määrä kiertoja, jossa se kiertää läpi koko koneiston miehistön kautta asiakkaan eteen ja takaisin. Omat vaatimuksensa asettaa myös iso verkosto ja lentokenttien omat catering-toimijat, joiden kautta tuotteet kiertävät esimerkiksi pestävänä.

Kolmantena oleellisen tekijänä on tuotteen paino.

— Mitä enemmän painoa koneeseen tulee, sitä enemmän polttoaineen kulutus kasvaa ja seuraukset näkyvät niin ympäristössä kuin kustannuksissa. Toki painolla on vaikutus myös työergonomiaan. Tuotteen pitää olla kevyt ja mukava käyttää.

Näiden kriteereiden lisäksi Finnair vaalii pohjoismaisen muotoilun perinteitä, joten myös tuotteen muotoiluun halutaan panostaa.

Jaa julkaisu verkostollesi


<< Palaa uutisiin

Vahvuutemme

Varastointi ja nopea toimitus

Seuraamme varaston saldoja, jotta asiakkaalla on sovittu määrä muovituotteita varastossa. Tarvittaessa hoidamme muoviosat 24 tunnin kuluessa asiakkaalle.
Lue lisää

Henkilökohtainen palvelu

Kehitämme muovituotteet aina ideasta lähtien yhteistyössä asiakkaan kanssa. Räätälöimme myös muovituotannon asiakkaan tarpeen mukaan.
Lue lisää

Sujuva
tuotantoketju

Muoviosien tuotantomme toimii hyödyntäen puskurivarastoja, mutta myös nopea toimitus onnistuu, sillä käytössämme on kymmeniä ruiskupuristuskoneita.
Lue lisää

Tasalaatuiset
tuotteet

Yli kolmen vuosikymmenen kokemus ja koko tuotantoketjusta huolehtiminen takaa laadukkaat ja tasalaatuiset tuotteet.
Lue lisää