Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Palkittu muotoilija Harri Koskinen: Onnistuneen tuotteen suunnittelussa on ripaus mystiikkaa Palkittu muotoilija Harri Koskinen: Onnistuneen tuotteen suunnittelussa on ripaus mystiikkaa

Palkittu muotoilija Harri Koskinen: Onnistuneen tuotteen suunnittelussa on ripaus mystiikkaa

28.08.2023

Palkittu muotoilija Harri Koskinen: Onnistuneen tuotteen suunnittelussa on ripaus mystiikkaa
Harri Koskisen mukaan kaikessa suunnittelussa pitäisi huomioida materiaalin oikea käyttötapa ja kestävän kehityksen ajatus.
Harri Koskinen suunnittelee toimivia, kestäviä ja esteettisesti kauniita tuotteita. Kaikessa suunnittelussa materiaalista riippumatta tulisi huomioida tuotteen pitkä käyttöelinkaari kestävän kehityksen periaatteita noudattaen. Harri Koskinen on suunnitellut Priotecille Greenfin-brändin kuumajuomamukin, salaattikulhon sekä Priotecin Finnairille valmistaman leipäkorin ja tarjottimen.
Harri Koskinen on niittänyt kansainvälistä mainetta jo uransa alkuvaiheista lähtien ja hänelle on myönnetty useita merkittäviä muotoilupalkintoja. Vuosina 2012-2016 Koskinen toimi Iittala-brändin muotoilujohtajana. Harri Koskisen vuonna 2000 perustama muotoilutoimisto Friends of Industry Oy harjoittaa tuote-, konsepti- ja näyttelysuunnittelua.

Priotecin ja Greenfin-brändin kanssa Harri Koskinen on tehnyt yhteistyötä muutaman vuoden ajan.

— Olemme saaneet hyviä onnistumisia tuotteiden osalta ja yhteistyö jatkuu edelleen. Meillä on jo pari projektia odottamassa oikeaa ajankohtaa, Koskinen paljastaa.

Muotoilija kehuu Priotecia yhteistyökumppanina.

— Priotecilla on hyvä osaaminen ja valmiudet tehdä hyvinkin kompleksisia tuotteita biomuovista. Olemme saaneet tehtyä yhdessä mielenkiintoisia tuoteratkaisuja, Harri Koskinen kertoo.


Tuotteen suunnittelu lähtee käytettävyydestä


Harri Koskisen suunnitteluprosessi lähtee liikkeelle tuotteen käytettävyydestä. Käyttötarkoitus ja valittu materiaali yhdessä määrittävät, millaiset muoto- ja valmistusratkaisut tuotteeseen valitaan.

Muovituotetta suunniteltaessa selvitetään ensin Priotecin kanssa yhteistyössä tuotteen mitoitus, tutkitaan käytettävyyttä ja muita reunaehtoja. Vasta sen jälkeen prosessi etenee tuotemuotoiluun.

— Muovilla on raaka-aineena omat lainalaisuutensa ja materiaalin pitää aina soveltua käyttötarkoitukseen. Yhtälön täytyy olla järkevä ja tuotekehitysprosessin hallittu, koska muotikustannukset aiheuttavat merkittävän investoinnin muovituotteen valmistuksessa.


Harri Koskisen suunnittelema kuumajuomamuki on valmistettu biomuovista.


Miten muovituotteesta tehdään haluttu käyttöesine?

Koskinen kuvailee, että taika tapahtuu jossain vaiheessa suunnitteluprosessia. Palkitun muotoilijan salaisuus on saada tuotteeseen ripaus mystiikkaa.

— On helppo tehdä rumia muovituotteita, joilla on lyhyt käyttöikä. Haaste on, että osaa vangita tuotteen hahmoon tietynlaista luonnetta ja haluttavuutta, että tuote nousee arjen yläpuolelle, Harri Koskinen kuvailee.

Hyvä yhtälö tulee Koskisen mukaan siitä, että esineenä tuote toimii hyvin ja materiaali tukee käyttöä. Lisäksi suunnittelussa huomioidaan käytetty raaka-aine, jotta se on mahdollisuuksien mukaan ekologinen ja pitkäikäinen.


Muovista arvokkaita käyttötuotteita


Koskisen mukaan materiaalin jalostamisessa on kysymys siitä, että materiaaleista saadaan hyviä ja kestäviä käyttötuotteita.

— Muovia käytetään paljon myös väärin ja useissa tuotteissa käytetään muovia tarpeettomasti. Mitään turhaa muovista ei saisi valmistaa, mutta toisaalta maailmassa tehdään hyvin paljon turhia tuotteita myös kalliista materiaaleista, Koskinen toteaa.

Koko prosessin pitäisi olla hallittu aina raaka-aineen valinnasta kierrätykseen. Mitä useampaa materiaalia tuotteessa käytetään, sitä vaikeampi se on kierrättää.

— Kaikessa suunnittelussa pitäisi huomioida materiaalin oikea käyttötapa ja kestävän kehityksen ajatus.

Priotecin muovituotteiden suunnittelussa Harri Koskinen noudattaa samoja käytettävyyden periaatteita.

– Olen osaltani yrittänyt jalostaa materiaalin mahdollisimman arvokkaaksi, että tuote olisi haluttu ja pidetty, Harri Koskinen kertoo.

Jaa julkaisu verkostollesi


<< Palaa uutisiin

Vahvuutemme

Varastointi ja nopea toimitus

Seuraamme varaston saldoja, jotta asiakkaalla on sovittu määrä muovituotteita varastossa. Tarvittaessa hoidamme muoviosat 24 tunnin kuluessa asiakkaalle.
Lue lisää

Henkilökohtainen palvelu

Kehitämme muovituotteet aina ideasta lähtien yhteistyössä asiakkaan kanssa. Räätälöimme myös muovituotannon asiakkaan tarpeen mukaan.
Lue lisää

Sujuva
tuotantoketju

Muoviosien tuotantomme toimii hyödyntäen puskurivarastoja, mutta myös nopea toimitus onnistuu, sillä käytössämme on kymmeniä ruiskupuristuskoneita.
Lue lisää

Tasalaatuiset
tuotteet

Yli kolmen vuosikymmenen kokemus ja koko tuotantoketjusta huolehtiminen takaa laadukkaat ja tasalaatuiset tuotteet.
Lue lisää