Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Hyvin huollettu muotti takaa laadukkaan muovituotteen Hyvin huollettu muotti takaa laadukkaan muovituotteen

Hyvin huollettu muotti takaa laadukkaan muovituotteen

11.03.2024

Hyvin huollettu muotti takaa laadukkaan muovituotteen
Marko Niemi puhdistaa ja tekee tarvittaessa pieniä muutostöitä muotteihin.
Muotti on asiakkaalle arvokas kertainvestointi, joten sen huoltaminen on hoidettava ammattitaidolla. Kuuma, jopa 300 °C sula muovi aiheuttaa omat haasteensa teräsmuotin kunnossapidossa. Priotec huolehtii, että muotti myös pysyy kunnossa, eikä esimerkiksi ruoste pääse pilaamaan muottia käyttökelvottomaksi. Ammattitaitoinen muottihuoltaja Marko Niemi kertoo muottihuollon vaativan sekä metallipuolen että muovipuolen osaamista.
Kaikki lähtee liikkeelle vuoropuhelusta muotin suunnittelijan, muotin valmistajan ja Priotecin välillä. Tasalaatuisen lopputuotteen takaamiseksi on tärkeää kommunikoida jo valmistusvaiheen alkupäässä, koska muottihuoltajalla on usein paras tieto siitä, mikä toimii käytännössä ja missä ovat mahdolliset riskipaikat.

Muottihuoltaja Marko Niemellä on halu ymmärtää muotin rakenteita, vaikka muotti valmistetaankin muualla. Huolellinen muotinteko säästää mahdollisia valmistuspään ongelmia. Niemen mukaan muottihuoltajan on tärkeää ymmärtää koko prosessi muotin suunnittelusta ja valmistuksesta aina huoltoon saakka.

— Suunnitteluvaiheessa meille tulee 3D-kuva, jonka avulla hahmotamme valmiin lopputuotteen. Siitä pystyy katsoa seinämävahvuudet ja siinä vaiheessa täytyy tunnistaa tietyt riskipaikat muovituotteen valmistamisessa, jotta niihin ehditään puuttua jo suunnitteluvaiheessa, Niemi selventää.

— Tämä vaatii ongelmanratkaisua ja kolmiulotteista hahmotuskykyä. Työ on myös jatkuvaa oppimista, Niemi jatkaa.

Priotecin vahvuutena on kokenut tiimi, joka yhdessä miettii toimivat ratkaisut ongelmatilanteisiin. Jo valmistusvaiheessa muottia pystytään testaamaan ja tarvittaessa pienet muutokset onnistuvat myös muottihuoltajan toimesta.


Pikkutarkkaa artesaanin työtä


Muottihuolto vaatii käsillä tekemisen taitoa. Toisinaan Niemen käsissä soi rälläkkä ja joskus työ muistuttaa artesaanin työtä, kun pienet millintarkat muokkaukset tehdään käsin.

— Pojat tuolla välillä vitsailevat, että siellä se neurokirurgi taas työskentelee otsavalon ja pienten viilojen kanssa, Marko Niemi nauraa.

Muotti ei saa olla liian tiivis, jotta kuuma ilma ja kaasut pääsevät hallitusti pois.


Jokainen muotti huolletaan säännöllisesti jokaisen ajon jälkeen. Muotin ammattitaitoinen huoltaminen vaikuttaa lopputuotteen laatuun ja huollolla huolehditaan siitä, että muotti ei ruostu.

— Huonosti huollettu muotti hengittää huonosti. Muotissa on paljon liikkuvia osia ja se ei saa olla liian tiivis. Kun muovi valmistetaan korkeissa lämpötiloissa, pitää huolehtia siitä, että kuuma ilma ja kaasu pääsevät muotista hallitusti pois.

Huollon tarve vaihtelee muotista ja muovilaadusta riippuen.

— Kanavistot tukkeutuvat kovien paineiden ja lämpötilan vaikutuksesta, joten välillä muotti täytyy purkaa atomeiksi, putsata ja tarvittaessa hioa, kun taas toisen muotin huoltoon riittää vesien puhaltaminen pois kanavista. Jokaiseen muottiin laitetaan suoja-aineet ennen kuin se siirretään säilytykseen.


Perunatilallisesta koneistajaksi


Marko Niemi on ollut Priotecilla töissä kuusi vuotta. Aiemmin hän pyöritti vaimonsa kanssa sukunsa perunatilaa Kokkolan Marinkaisissa. Kokemusta ja koulutusta miehellä oli myös koneistajan hommista, joten perunahommien loppuessa Marko haki muottihuoltajaksi Priotecille.

— Muovipuolelta minulla ei ollut aiempaa kokemusta tai koulutusta, mutta tekemällä täällä on oppinut ja huoltopuolen koneistukset olivat entuudestaan tuttuja. Teknisestä osaamisesta oli paljon apua, joten pääsin nopeasti työhön kiinni.

Ala kiinnostaa Markoa siinä määrin, että hän aloitti syksyllä konetekniikan opinnot ammattikorkeakoulussa. Koulutus tukee osaamista omassa työssä ja antaa myös tarvittavaa haastetta. Kunnianhimoinen mies odottaa mielenkiinnolla työn tuomia mahdollisuuksia.

— Haluan tulevaisuudessakin tehdä sellaista työtä, johon kuuluu jollain tavalla käsillä tekeminen, Marko Niemi kiteyttää.

Mielenkiintoisen työn lisäksi Niemelle on tärkeää Priotecin mukava työporukka.

— Olemme työkavereiden kanssa saman henkisiä ja jutun juurta kyllä löytyy, Marko Niemi iloitsee.

Vapaa-aikana miehen pitää kiireisenä kolme poikaa, talo maalla sekä koira.

Jaa julkaisu verkostollesi


<< Palaa uutisiin

Vahvuutemme

Varastointi ja nopea toimitus

Seuraamme varaston saldoja, jotta asiakkaalla on sovittu määrä muovituotteita varastossa. Tarvittaessa hoidamme muoviosat 24 tunnin kuluessa asiakkaalle.
Lue lisää

Henkilökohtainen palvelu

Kehitämme muovituotteet aina ideasta lähtien yhteistyössä asiakkaan kanssa. Räätälöimme myös muovituotannon asiakkaan tarpeen mukaan.
Lue lisää

Sujuva
tuotantoketju

Muoviosien tuotantomme toimii hyödyntäen puskurivarastoja, mutta myös nopea toimitus onnistuu, sillä käytössämme on kymmeniä ruiskupuristuskoneita.
Lue lisää

Tasalaatuiset
tuotteet

Yli kolmen vuosikymmenen kokemus ja koko tuotantoketjusta huolehtiminen takaa laadukkaat ja tasalaatuiset tuotteet.
Lue lisää